Hulp bij het aankopen van een huis op Lanzarote. Wij staan voor u klaar.

Vraag gratis
offerte aan
Extra service:
Oriëntatieweek

Aankoopproces

Número de Identidad

Voordat er een huis gekocht kan worden, dient de koper een NIE-nummer te hebben. Dit nummer is vergelijkbaar met het Nederlandse Burgerservicenummer. Wanneer je dit nummer hebt aangevraagd, kan het nog enkele weken duren voordat je het nummer binnen hebt. Het is daarom aanbevelenswaardig dit op tijd aan te vragen. Het moet in ieder geval gebeuren binnen drie maanden na aankomst in Spanje. Dit kan bij een kantoor voor buitenlandse zaken (Oficina de Extranjeros). Na de betaling van de leges wordt een bewijs van inschrijving overhandigd waarop ook jouw NIE-nummer staat.

Het NIE-nummer kan op Lanzarote op het volgende adres worden aangevraagd:

Unidad de Extranjeros in Lanzarote
C/ Blas Cabrera Felipe, 6
35500 – Arrecife
Telefoon: 928 991 014/ 015/ 017/ 023/ 024/ 025
Fax: 928 815 315

Regels Spanje
In Nederland zijn de regels die de koper beschermen strenger dan in Spanje. Zo is de rol van de Spaanse notaris beperkt en zijn verkopers niet verplicht verborgen gebreken te melden.
Daarnaast koopt men in Spanje niet het huis, maar de grond. Wanneer je de grond koopt, bent u automatisch eigenaar van het onroerend goed dat op de grond staat. In Spanje komt het echter nog wel eens voor dat één stuk grond meerdere eigenaren heeft. In de eigendomsakte staat vermeld wie de eigenaar van het stuk grond is en wat het bijbehorende registratienummer is dat opgenomen is in het onroerend goed register (registro de propiedad).

Belangrijk: naast onderzoek naar eigenaren, moet ook onderzoek worden gedaan naar de eventuele hypotheek of schulden van de grond. Wanneer je eenmaal eigenaar bent van de grond ben je namelijk ook aansprakelijk voor de oude hypotheken en leningen van vorige eigenaren.

Aankoopproces

Bezichtigen woning
Heb je een woning op het oog? Je kunt er dan voor kiezen de eerste bezichtigingen zelf te doen. Wanneer je een woning hebt gevonden waarover je na de bezichtigingen nog steeds enthousiast bent, kun je een aankoopmakelaar inschakelen. Deze kan je dan begeleiden bij de tweede bezichtiging en je meer informatie geven over de technische staat van de woning, de gebreken, verbouwings(on)mogelijkheden en de omgeving.

Uiteraard is het ook mogelijk de aankoopmakelaar al in een eerder stadium in te schakelen of deze een zoekopdracht te geven, dit is echter afhankelijk van je wensen.

Je kunt voor de totale begeleiding van de aankoopmakelaar terecht op de pagina 'aankoopmakelaar'.


Onderhandelingen

Indien je oog is gevallen op een woning die je wellicht zou willen aankopen, kunnen de onderhandelingen beginnen. Dit onderhandelen gaat niet alleen over de prijs, maar ook over bijvoorbeeld de voorwaarden. Je kunt ervoor kiezen deze onderhandelingen zelf uit te voeren of dit te laten doen via een makelaar.

Let er wel op dat de makelaar die je inschakelt uitsluitend voor jou aan het werk is en niet gelijktijdig voor de verkopende partij. Hierdoor zou de makelaar namelijk twee partijen willen dienen en dit zou voor beide partijen niet fair zijn.

Onze makelaar is uitsluitend aankoopmakelaar, hij verkoopt dus geen woningen. Hierdoor weet je zeker dat hij zich uitsluitend voor jou inspant.

Wanneer je een samenwerking met ons aangaat, zal de aankoopmakelaar je op de hoogte houden van elke stap in het aankoopproces. Uiteraard zal hij geen stappen zetten zonder jouw toestemming. Dankzij de expertise van de aankoopmakelaar, zijn kennis van de Spaanse huizenmarkt, gebruiken en strategieën is hij als geen ander in staat je te begeleiden bij het aankoopproces van jouw woning.

Je kunt voor vragen uiteraard contact met hem opnemen.

Reservering
Het is vrij gebruikelijk in Spanje een reserveringsovereenkomst te tekenen. Dit is een overeenkomst waarbij de aankopende partij een bedrag betaalt aan de verkopende partij, waardoor de woning 'gereserveerd' wordt en niet meer kan worden aangeboden aan derden.

Na de reservering kan de Contrato Privado (koopakte) worden opgesteld door de verkopende partij. Deze wordt in de meeste gevallen gecontroleerd door een advocaat. De aanbetaling bedraagt tien procent van de aankoopprijs om de koop van de woning te bevestigen. Hiervan wordt het reserveringsbedrag afgetrokken.

Overdracht
Vervolgens kan de overdracht bij de notaris plaatsvinden. Hiervoor dien je je NIE-nummer mee te nemen, een bewijs van alle betalingen, een bankcheque voor de overige te betalen kosten en je paspoort.

De notariële akte kan dan worden opgemaakt bij de notaris. Wanneer al het geld is betaald, ontvang je van de notaris een kopie van de akte waarin staat dat jij de nieuwe eigenaar bent. De originele versie van de akte wordt opgestuurd naar het Registro de la Propriedad waardoor jouw naam kan worden ingeschreven op de kadastrale akte.

Je bent pas de rechtmatige eigenaar van het stuk grond op het moment dat de koopakte is ingeschreven.

Overig

Verhuur
Onderzoek vooraf of verhuur toegestaan is. Soms bevat een koopcontract namelijk een clausule waarin beschreven staat dat de verhuur alleen toegestaan is via het makelaarskantoor. Een aankoopmakelaar kan deze voorwaarden voor jou uitzoeken.

Rekening openen
Indien je een woning wilt aankopen in Spanje heb je een Spaans bankrekeningnummer nodig. Je kunt geld overmaken van je Nederlandse bank naar de Spaanse bank via een SWIFT-overschrijving.

Let op
Wanneer je de nieuwe eigenaar bent, dien je je in te schrijven bij het Centro de Gestión Catastral, een onderdeel van het Spaanse Ministerie van Financiën (Hacienda). Dit is nodig voor het heffen van onroerend goed belasting.

Dit is slechts een indicatieve samenvatting van het aankoopproces. Neem voor een gedetailleerde omschrijving contact op met de aankoopmakelaar.